טיפול שורש

טיפול שורש בטכנולוגיה הגבוהה ביותר

"עברתי כבר כמה טיפולי שורש בחיים, אבל מאז שאני אצל מיכל, כמות הטיפולים ירדה"

יעקב, מטופל במרפאה

טיפול שורש מהו?

תפקידו של טיפול שורש הוא לשמר שן שנפגעה כתוצאה מעששת או מחבלה כאשר נחשף מוך השן לזיהום (הרקמה הפנימית של השן, בה יש כלי דם ועצבים).
כאשר העששת עוברת את שכבת הזגוגית והדנטין וחשפה את מוך השן, החיידקים שחדרו פנימה מתרבים והופכים את הרקמה לנמק. זיהום זה גורם לכאבים עזים ו/או נפיחות.
ללא טיפול שורש, מגיע הזיהום לעצם הלסת ובהמשך המחלה מתקדמת עד כדי אובדן השן.

השלבים העיקריים בטיפול שורש:

טיפול שורש נעשה, בד"כ, בהרדמה מקומית. לפני הטיפול נעשה צילום רנטגן, לוודא את מצב השן, מספר השורשים וצורתם וסוג מחלת המוך. במהלך הטיפול מקובל לערוך צילומים נוספים. 1- פתיחת השן וסילוק העששת. 2- סילוק רקמת מוך השן וניקוי תעלות השורש. לשלב חיטוי התעלות חשיבות רבה, ומטרתו לסלק את מרבית שאריות החומר האורגני והחיידקים. אם החיטוי אינו נעשה כהלכה, עלולה להתפתח דלקת במשך הזמן ויהיה צורך בחידוש 

טיפול שורש. 3- מילוי התעלות בחומר מיוחד. טיפול שורש דורש פגישה אחת . לעיתים קיים שלב ביניים, בו מונחת בתעלות תרופת חיטוי נוספת.בסוף הטיפול, השיקום הסופי יכלול בדרך כלל מבנה וכתר, אך לפעמים ניתן לבצע סתימה רגילה ללא כתר כאשר נותרת רקמת שן מספיקה. לאחר טיפול השורש, יכולה השן הטבעית להמשיך ולתפקד בפה במשך שנים רבות.מכיוון שאחוזי ההצלחה בטיפול שורש, בהתאם לקריטריונים המקובלים ע"י מומחים לטיפול שורש, עומד על למעלה מ- 95% הצלחה! 

מדוע דרוש מומחה לטיפול שורש? מומחה לטיפול שורש הוא רופא שיניים שעבר התמחות מיוחדת שנמשכת 3 עד 4 שנים ומתקיימת בארץ באוניברסיטת תל אביב וירושלים. לרשותו עומדים גם מכשירים מתקדמים ואמצעים טכנולוגיים מיוחדים. יחד עם ההבנה הרבה, הידע והניסיון הרב שצבר בתחום המיוחד הזה, הוא יכול להשיג תוצאות שעד כה נחשבו כבלתי ניתנות להשגה, ומשפרות את אחוזי ההצלחה של הטיפולים.  טיפול שורש חוזר חידוש טיפול שורש מבוצע כאשר: – קיימת עדות למחלה סביב שן שעברה טיפול שורש המצביעה על זיהום חוזר בתעלות. – במידה וניתן לשפר את טיפול השורש הקיים לפני ביצוע שיקום חדש. – כאשר טיפול שורש ישן נחשף לעששת בגלל חסר איטום של השיקום הקיים. מהלך הטיפול דומה לטיפול שורש ראשוני: כאן יש לפנות את חומר המילוי הישן, לעצב ולחטא את תעלות השורש, ולמלא אותן מחדש. שיעור הצלחה בחידושי טיפול שורש נע בין 80-90% וככל שסיבת המחלה ברורה יותר, כך עולים אחוזי ההצלחה. לצורך הריפוי קיימות שיטות עבודה חדשניות ומתקדמות כגון: מיקרוסקופ טיפולי ומכשור אולטרא סוני. ללא המיקרוסקופ, מומחה לטיפול שורש רציני לא יכול לבצע עבודה מושלמת!! כאשר מדובר בחידוש טיפול שורש, יש להמתין כ- 6 חודשים לפני ביצוע השיקום כדי לוודא את ריפוי התעלות. 

האם היום בעידן השתלים, כדאי בכלל לבצע טיפול שורש? כמובן שכן! שתל בא להחליף שן חסרה ולא שן שניתנת לטיפול. גישה טיפולית צריכה להיות שמרנית. לכן מומלץ להתייעץ עם מומחה לטיפול שורש טרם קבלת החלטה על עקירת שן מסיבה אנדודונטלית.